En büyük şirketlerin vergi tablosu gösterdi: İşçiler patronlardan daha yüksek oranda vergi ödemiş!

OSB’lere Vergi Memuru Yerleştirilerek Vergi Kaçakçılığı Önlenmeye Çalışılıyor

Son zamanlarda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları, Türkiye’nin önde gelen sanayi şirketlerinin vergi kaçakçılığı konusunda ciddi sorunlar yaşadığını ortaya koydu. Şirketlerin vergi avantajları ve muafiyetlerinden yararlanarak neredeyse hiç vergi ödemedikleri belirlendi. Bu durum, işçilerin gelirlerinin önemli bir kısmını devlete vergi olarak ödemek durumunda bırakıyor.

Uğur Zengin’in Evrensel’deki köşe yazısında paylaştığı bilgilere göre, Türkiye’deki en büyük 10 sanayi şirketinin vergi tabloları oldukça şaşırtıcı sonuçlar ortaya koyuyor. TÜPRAŞ, Ford Otosan, Star Rafineri (SOCAR), Toyota, Oyak Renault, Arçelik, Ereğli Demir Çelik, TOFAŞ, İskenderun Demir Çelik ve Hyundai Assan gibi dev şirketlerin vergi ödememe ya da çok düşük vergi ödeme durumları dikkat çekiyor.

Zengin’in verdiği bilgilere göre, TÜPRAŞ’ın 810 milyar TL ciro elde etmesine rağmen sadece %0.28 oranında vergi ödemesi, Türkiye’deki vergi sisteminin adaleti konusunda soru işaretleri yaratıyor. Benzer şekilde, Ford Otosan’ın ciro oranına göre ödediği %0.02’lik vergi oranı da dikkat çekici.

Bu durumda işçilerin vergi yükü ise oldukça ağır. Ortalama 27 bin TL net maaş alan bir işçinin yıllık vergi ödeme oranı %25’e yaklaşıyor. Bu durum, şirketlerle çalışanların vergi oranları ile şirketlerin ödediği vergi oranları arasındaki adaletsizliği gözler önüne seriyor.

Arçelik, Teşvikler Sayesinde Hiç Vergi Ödemedi

Koç Holding’e bağlı Arçelik’in 2024 yılında hiç kurumlar vergisi ödememesi ise teşviklerin şirketlere sağladığı avantajları gözler önüne seriyor. Gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, SGK işveren primi teşviki, AR-GE desteği gibi ayrıcalıkların Arçelik’e sağlandığı biliniyor.

  • Gümrük vergisi muafiyeti
  • KDV istisnası
  • SGK işveren primi teşviki
  • TÜBİTAK-TEYDEB’den AR-GE desteği
  • 101.5 milyon TL’lik AR-GE teşvik primi
  • 288.9 milyon TL’lik Turquality marka desteği
  • Vergi, resim ve harç istisnası

Türkiye’deki vergi adaletsizliği ve şirketlerin vergi kaçakçılığı konuları, kamuoyunun dikkatini çekmeye devam ediyor.

Related Posts

Görenler gözlerini ovuşturdu!

1980’den 2003’e kadar üretilen ilk nesil Fiat Panda , hiçbir zaman ferahlık ile eşanlamlı olmadı. 3,41 metre uzunluğunda, 1,49 metre genişliğinde ve 1,43 metre yüksekliğinde olan bu araç, sade bir tasarıma ve işlevselliğe sahip mütevazı bir şehir …

ABD’de tarım dışı istihdam haziranda beklentileri aştı

ABD’de tarım dışı istihdam haziranda 147 bin kişi artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, işsizlik oranı yüzde 4,2’den 4,1’e indi.

Oto satışı arttı, elektrikli hızlandı

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç satışları, ocak – haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.1 artarak 607 bin 379 oldu.

ÖTV’de gizli zam gerçeği: Elektrikli otomobillerin fiyatları arttı

Çinli üretici BYD, Temmuz fiyat listesini güncelledi. Yılın otomobili seçilen elektrikli Seal U EV’ye 765 bin TL’lik dev zam geldi. Model, yüzde 10’luk ÖTV diliminden yüzde 40’a yükseldi; donanımda ise hiçbir değişiklik yapılmadı

Tarım Bakanlığı açıkladı: Dana ve kuzu eti diye satılan üründe kanatlı et tespit edildi

Tarım ve Orman Bakanlığı, yayımladığı listede çok sayıda firmanın et ürünlerine sakatat, tek tırnaklı hayvan eti ve kanatlı et karıştırdığı ortaya çıktı. Yayınlanan listede Niğde’deki iki firmanın ise dana ve kuzu eti diye satılan ürünlerinde kanatlı et tespit edildiği açıklandı.

Yatırımcılar dikkat: Ne döviz ne borsa ne de faiz… 6 ayın getiri şampiyonu belli oldu

Haziran ayının sona ermesiyle birlikte finansal yatırım araçlarında 6 aylık getiri oranları da netleşti. Altın, dolar, borsa, euro ve mevduat faizi gibi yoğun yatırım gören finansal enstrümanlarda kazançlar dikkat çekti. Peki hangi yatırım aracı ne kazandırdı? İşte ilk 6 ayın getiri şampiyonu…