Gözyaşı kanalı tıkanıklığı enfeksiyona neden olurken gündelik yaşamı olumsuz şekilde etkiliyor: Gereksiz operasyonlar tedaviyi zorlaştırıyor

Cumhuriyet Gazetesi Röportajı: Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Tedavisi Üzerine Prof. Dr. Barış Yeniad İle Söyleşi

Cumhuriyet, gözyaşı kanalı tıkanıklığının sebeplerini, risk gruplarını ve yanlış tedavinin olumsuz sonuçlarını Göz Vakfı Bayrampaşa Göz Hastanesi Direktörü Prof. Dr. Barış Yeniad ile konuştu. Yeniad, “Gözyaşının fazla üretilmesi veya üretilen gözyaşının, gözyaşı kanallarının tıkalı olmasına bağlı dışarı akmasına epifora denmektedir. Öncelikle epifora nedeninin ortaya çıkarılması, gereksiz gözyaşı kanal ameliyatlarının yapılmasının önlenmesi amacı ile son derece önemlidir” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Barış Yeniad, hastaların gözyaşı kanalı tıkanıklığı sebebiyle gündelik yaşamlarında rahatsızlık duyduklarını belirterek, “Gözyaşı kanalı tıkanıklıklarında hastalar gözyaşı fazlalığından ve ellerinde devamlı mendil ile dolaşmaktan şikâyetçi olurlar. Uzun süreli gözyaşı kanalı tıkanıklıklarında tıkalı bölümde enfeksiyon üremesi nedeni ile ciddi göz enfeksiyonları meydana gelmektedir. Bu tür durumlarda hastalarda göz kapaklarında şişlik, kızarıklık ve ciddi göz ağrısı ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.

Yeniad, bu tür enfeksiyonların nadir de olsa görme kayıplarına sebep olabileceğine dikkat çekerek, “Bu nedenle kanal tıkanıklıklarında cerrahi tedavi mümkün olduğunca erken dönemde yapılmalıdır. Tedavide lazer veya açık cerrahi uygulanabilir” dedi. Yapılan işlemlere çok dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Yeniad, “Gereksiz yapılan ameliyatlar maalesef gözyaşı kanalını daha da bozarak, şikâyetleri artırır ve başarılı sonuçlar alınmasını daha da zorlaştırır” diye ekledi.

Prof. Dr. Barış Yeniad, hastalıkta risk gruplarını sıralayarak, hastaların kadın yoğunluğunda olduğunu belirtti ve “Özellikle hastaların çoğunluğu kadındır, bunun nedeni anatomik varyasyonlardır. Bebeklerde kanal tıkanıklığı doğuştan olduğundan önlem alınması mümkün değildir. Ancak erken dönemde müdahale edilirse tedavi basit ve başarılıdır” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Uzmanı uyarıyor: Soğuk suya aniden girmek kalp krizini tetikleyebilir!

Uzmanı uyarıyor: Soğuk suya aniden girmek kalp krizini tetikleyebilir!

Psikolog Üyenin İcap Nöbeti Zaferi

Psikolog olan bir hastane çalışanı için ‘icap nöbeti’ davası açan sendika, mahkemeyi kazandı. 

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

TTB’den kürtaj engelleri tepkisi: ‘Kürtaj talepleri gerekçesiz reddediliyor’

TTB, isteğe bağlı kürtaj taleplerinin reddedilmesine karşı Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne yazı yazdı.

Gebelikte yapılan bu hata erken doğuma yol açabilir

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, gebelikte çiğ veya az pişmiş et tüketiminin toksoplazma gibi parazitlere bağlı düşük ve erken doğum riskini artırabileceğini belirtti. Hamilelikte sağlıklı beslenmenin önemi vurgulanıyor.

‘Sadece dişler değil emek de çürümektedir’

Ağız ve Diş Sağlığı çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep eden Genel Sağlık İş Ankara İl Başkanı Şenol Şahin, “Sadece dişler değil emek de çürümektedir” dedi.